Nyheter

Vårfixa din cykel

Är du redo att kasta dig ut på vägarna när aprilsolen tittar fram? Här kommer vår snabbguide till hur du i fem enkla steg gör din cykel redo för våren.
1. Däcktryck

Visst ska din cykel rulla lätt under våren! Cykelslangar släpper sakta luft så de måste pumpas regelbundet. Kontrollera därför däcktrycket innan du börjar cykla. För lågt tryck kan skada däcken, göra cykeln svårstyrd och trög att cykla på. (I vår cykelshop hittar du både små och stora pumpar)

2. Tvätt

Din cykel mår alltid bäst av att vara ren. Med en fuktig trasa torkar du enkelt av den. Diskmedel och diskborste går också bra att använda. Håll särskilt efter kedja och växelanordningar. Var bara försiktig så att inte vatten tränger in i nav, vevparti eller andra lager. Om du har en elcykel så var extra varsam med motor och batteri.

3. Vaxning

Cykeln blir extra vårfin om du vaxar ram och gaffel när du tvättat den ren. Var noga så du inte får vax på skivbromsarna. Det får det att låta illa när du bromsar och bromskraften blir sämre.

4. Smörjning av kedja

Smörj kedjan och andra rörliga delar regelbundet. Pensla på avfettningsmedel med en rund målarpensel och låt verka några minuter. Skölj av med vatten. Tvätta sedan kedjan med tvättsvamp och diskmedel i varmt vatten. Låt kedjan lufttorka och olja sedan noggrant in den med kedjeolja. Överflödig olja torkar du bort med en trasa.

5. Växeljustering

När du använt din cykel en längre tid är det vanligt att växelvajern blir mindre spänd. Du märker det då det inte är lika smidigt att gå ner till lägre växlar. En enklare växeljustering kan du göra själv: Spänn vajern genom att skruva juster-skruven moturs där vajerhöljet går in i växelreglaget. Börja med ett halvt varv och testa sedan växlingen igen. Tänk på att justera i små steg så du undviker en överspänd vajer (då blir det istället svårt att lägga in högre växlar). Är du osäker kan du lämna in cykeln till en fackman.


Vårens undvik!
Använd aldrig högtryckstvätt för att spola av din cykel. Det kan skada elektronik, nav och vevlager.

Till sist, ett extra råd på vägen: Serva din cykel regelbundet hos en fackman. Din cykel behöver det för att fungera bra. Kör du mycket, serva den oftare. Kanske upp till två gånger per år vid längre och tät pendling.

Lycka till med din cykel och ha det härligt på vägarna i vår!

Rekordsug efter Meter Bikes handbyggda cyklar

24 timmar efter att Meter Bikes släppt sitt modellprogram för 2021 var mer än 90% av kollektion slutsåld.

Det blev huggsexa om totalt 70 handbyggda cyklar när Meter Bikes släppte sin kollektion för 2021 i slutet av förra veckan.

– Vi är glada och stolta över det fantastiskt fina gensvar vi fått. Att kollektionen sålde nästan helt slut på bara några timmar känns otroligt, säger Rickard Ölander, en av Meter Bikes grundare.

Det höga trycket tillskriver Metergänget ett förnyat intresse bland cykelpubliken för hantverk och småskalighet.

– De cyklar som vi bygger är skräddarsydda efter kunden. Här är vi unika, säger Rickard.

I kollektionen ingår graveln Meter NODD som byggs för hand i 20 numrerade exemplar och Meter POLL, en MTB hardtail i 50 exemplar.

– Hjärtat i både NODD och POLL är kolfiberramen. De har fått styva och lätta ramar i en avancerad kolfiber-layup som ger en lättmanövrerad och rolig cykling, säger Linus Lindgren, Meter Bikes.

Meter NODDs kolfiberram kombineras med Shimanos tåliga GRX-komponenter och breda 40mm Schwalbedäck för en pendlarcykel som kan rör sig snabbt över både asfalt och grus. Meter POLL, som byggs för att klara snabb stigcykling i tuff terräng, utrustas med en gaffel med 120 mm slaglängd, kraftiga fyrkolvsbromsar och Shimanos 12-växlade drivlina. Under april börjar cyklarna rulla ut från verkstaden i Stenkullen.

De som inte hann hugga en NODD och POLL i denna omgång får hålla sig till i höst då fyra nya modeller utlovas.

Bakom Meter Bikes står Linus Lindgren, Rickard Ölander och Charlotte Askari. Med sin första modell, elcykeln Meter NITE, utsågs Meter Bikes förra året till ”Årets nykomling” i sportbranschens pris Gear of the Year.

Här kan du läsa mer om Meter NODD och Meter POLL.

Meter NODD gravel kolfiber

Meter NODD
Klicka för högupplöst bild
Foto: © Meter Bikes


Meter POLL mtb hardtail kolfiber

Meter POLL
Klicka för högupplöst bild
Foto: © Meter Bikes


För mer information, kontakta:

Rickard Ölander, tel 070-865 29 43rickard@meterbikes.com
Linus Lindgren, tel 073-316 00 75linus@meterbikes.com
Charlotte Askari tel 073-947 53 27charlotte@meterbikes.com

Meter släpper kollektion med cykelkläder från Rapha

Rapha Performance Roadwear är cykelklädmärket som gått från innovativ startup till skräddare av sportkläder i absolut världsklass. Inför våren 2021 presenterar Meter Bikes en basgarderob med Rapha funktionsplagg för träning och racing.

Plaggen är optimerade för cykelracing och kombinerar maximal komfort, prestanda och stil.

I Meter Bikes kollektion ingår en kortärmad tröja, cykelbyxor, armvärmare och en väst.

Rapha tshirt

Rapha Pro Team Midweight Jersey är vasst skräddad i lättviktsmaterial för träning och racing. Tröjan är skuren för optimal passform i framåtlutad cykelställning. Solskydd spf50 och For Sun Protection, antibakteriellt behandling och luftgenomsläppligt meshtyg under fickor gör den till en ideal träningspartner i milt till varmt väder.

Rapha Pro Team Bib Shorts cykelbyxa

Rapha Pro Team Bib Shorts är utvecklad för optimal komfort i de mest extrema förhållanden. Ultralätt funktionsmatieral i Lycra kombineras med fållar med silikongrepp för maximalt fäste och integrerad kudde vadderad i Raphas Dual Density-teknik. Svetsade sömmar upptill ger en diskret passform under övriga plagg.

Rapha Pro Team Lightweight Gilet Cykelväst

Rapha Pro Team Lightweight Gilet är framtagen för dig som vill maximera din cykelgarderob med ett extra lager som skydd mot kyla. Västen håller dig bekvämt tempererad under träning och racing vid kall väderlek med en vindtät front i lättviktsmaterial och luftgenomsläppligt meshtyg baktill i en “no-flap fit”.

Om du värmer upp i kall väderlek eller rör dig över olika temperaturzoner kompletterar Rapha Arm Warmers din kortärmade tröja. Armvärmarna är tillverkade i lättviktsmaterial och tar minimal plats i din packning. Silikongrepp i övre fåll och en elastisk låsfåll nertill gör att de sitter bekvämt på plats.

Här kan du se hela kollektionen.

Cykelhjälmar med Avancerad prestanda och skydd

Vi utökar vår cykelshop med cykelhjälmar från Giro.

Giro tummar inte på detaljerna. Deras high performance-hjälmar kombinerar avancerad prestanda, effektivt skydd med superb passform där spänning och lutning snabbt justeras med enhandsfattning.

I vår shop hittar du nu tre modeller av cykelhjälm för landsväg och MTB från Giro:

Giro Helios
Landsvägshjälmen Giro Helios använder patenterade designen Roc Loc® 5+ Air Mips som lyfter hjälmen en liten bit vilket medger luftflödet att passera direkt över huvudet. Det ökar ventilationsförmågan och den inre kanalen ventilerar ut den varma luften från hjälmen.

Giro Cinder
Giro Cinder erbjuder alla funktioner för landsvägscyklister i ett lättviktspaket. Designen är inspirerad av den klassiska estetiken i Synthe™. Roc Loc® 5 passningssystem och Air-FX-vaddering sluter jämt runt huvudet och skapar god komfort.

Giro Source
Giro Source är en cykelhjälm för MTB trail som kombinerar avancerad prestanda och skydd i en robust design. Hjälmen har djup täckning och effektiv ventilation genom 17 kanaler.

Cykelhjälm MIPS Giro

Alla våra cykelhjälmar från Giro har integrerat MIPS, ett säkerhetssystem för hjälmar som reducerar de rotationskrafter hjärnan utsätts för vid sneda islag mot huvudet. I en MIPS-hjälm separeras hjälmen från huvudet av ett lågfriktionsskikt som låter huvudet glida under islaget.

Vänd på din hjälm och titta efter de gula prickarna för att kontrollera att MIPS är integrerat.

Endast 1 exemplar kvar av Meter NITE

Av 99 handbyggda exemplar av vår prisvinnande elcykel Meter NITE finns nu endast ett exemplar kvar.

Vill du bli ägaren av nr 85 – det sista exemplaret av Meter NITE? Kontakta Rickard här.

Vi är fantastiskt glada och stolta över att så många valt Meter NITE. Inte minst över möjligheten att få fortsätta hålla kontakten med er även fortsättningsvis.

Meter Nite är en elcykel vi bygger för hand i en numrerad upplaga limiterad till 99 exemplar. NITE är utrustad med Shimanos mest kraftfulla motorpaket med 70 Nm vridmoment och helt nya 12-växlade SLX drivlina integrerad i handpolerad ram. Originalutrustad med skärmar, stöd, ABUS batterilås, sadel med snabbkoppling och belysning från Supernova i CNC-fräst aluminium med automatisk dagsljusreglering.

Våren 2020 utsågs Meter Bikes till vinnare i kategorin “Årets Nykomling” i sportbranschens pris Gear of the Year med motiveringen: “Svenska Meters handbyggda elcyklar görs med en sällan skådad omsorg för detaljer, de lyxigaste komponenterna och med en känsla för både fart och design. Cyklar som både får cykelpubliken och oss att drägla.”

Meter NITE – Sista 10 exemplaren

Vår första modell från Meter Bikes är snart slutsåld!

99 numrerade elcyklar utrustade med integrerat batteri i handpolerad ram, Shimanos mest kraftfulla motorpaket samt helt nya 12-växlade SLX drivlina har alla snart funnit sina nya hem. Tack alla ni som valt Meter NITE, vi önskar er många sköna mil tillsammans!

Vi har nu bara 10 ramar kvar. Av dessa kan vi bygga en skräddarsydd Meter NITE till dig. Så vill du försäkra dig om ditt exemplar är det dags att passa på nu. Kontakta oss så hjälper vi dig att sätta samman ett bra paket.

Kris och kreativitet – välkommen till Vänhems Veranda!

Välkommen till årets upplaga av Vänhems Veranda, där bland andra Meter Bikes deltar i scensamtal om kreativ näringslivsutveckling trots pågående pandemi.

Moderator för dagen är Sandra Eberstein. Du kan delta  live eller via länk. Läs mer nedan om programmet och anmälan nedan.

Program

12.00-13.00

Välkomna på mingel och mat. Du får en lunchpåse på plats!

13.00 Programmet startar

Varför kreativ näringslivsutveckling? Kommunstyrelsens ordförande Alexander
Abenius inleder och välkomnar.

13.10 Kris och kreativitet

Möt dagens konferencier Sandra Taranger Eberstein, VD för Öijared Resort representant från Nääs Slott och representanter från Näringslivsenheten.

13.40 Scensamtal – hur löste vi det?

På riktigt klurigt, på riktigt möjligt! Lyssna till lokala inspiratörer ur näringslivet. Vi träffar bland andra Charlotte Askari, Meter Bikes, Daniel Liljeblad, Floda Platsutveckling, Jennie Karlberg, Radio pE20, Mats Lomander, FBC Lerum, Johanna Hartman, Jina AB och delägare i gårdsbutiken hos Lammet & Bonden, samt Christian Wiksten, Sjölyckan Kanot & Konferenscenter. Programpunkten inkluderar en kort bensträckare.

14.45 Kaffe & Konfekt

Vi får fika av Hilma & Evert i salongen intill eller utomhus i den förhoppningvis krispiga höstluften.

15.15 Emma Knyckare

Radioprofil, programledare och komiker som med vass tunga och varm hand levererar manualen för en jämställd arbetsplats.

16.45 Avslutning

Anmälan

Klicka på den här länken för att komma direkt till anmälningsformuläret.

Din guide till cykelpendling

Är du också sugen på att skippa bilen och bussen i höst till förmån för några sköna mil på cykel? Vi listar fem bra tips som gör dig till fullfjädrad cykelpendlare på nolltid!

1. Dress up!

När du cyklar elassisterat behöver dina cykelkläder inte skilja sig mycket från dem du skulle valt om du tog bilen. Komplettera för cykelpendling med solglasögon som skyddar både mot bländning och vind. Addera ett par sköna handskar och du är i hamn. Har du vida byxben, säkra fast dem i strumpan så de inte flyger in i kedjan. Sedan gäller hjälm på såklart eller smidiga airbagen Hövding 3 om vill cykla med en skön mössa.

2. Packning

Storhandling går förmodligen bort men du kommer bli förvånad hur mycket du får med dig på din cykel. En ryggsäck som datorväska ger dig bra rörlighet. Investera i en modell med ställbara bälten över höft och bröst så håller den sig på plats. Trivs du bäst med en enkel axelremsväska över ryggen kan det fungera lika fint. Testa dig fram vad som passar dig bäst!

3. Uppdatera dig på trafikregler

Huvudregeln för cyklister är att väjningsplikt gäller. Gör du det blir det alltid rätt. På Transportstyrelsens hemsida kan du uppdatera dig på de trafikregler som gäller för dig som cykelpendlar.

4. Hitta rutiner

Behöver du klädombyte eller en necessär på jobbet för att cykelpendla? När behöver du starta hemifrån för att komma i bra tid? Var kan du parkera cykeln och låsa den vid ditt jobb? Hitta bra rutiner för hela resan så tar du bort tröskklar som kan minska motivationen.

5. Häng i!

Det är svårt att ändra vanor. De som forskar på det har funnit att snittet är 66 dagar. Enkla vanor går fortare och sådant som kräver större ansträngning av dig tar längre tid. Goda nyheten är att om du har för avsikt att cykelpendla året om och börjar nu så är vanan etablerad i november när det vädermässigt kan kännas lite motigare.

Lycka till!Klicka för högupplöst bild
Foto: © Meter Bikes

Cykla i sommar

Skissar du fortfarande på semesterplanerna? Om du är sugen på att cykla i sommar är det ett perfekt sätt att komma ut samtidigt som du skyddar både dig själv och andra. Så packa lätt, klä dig rätt och ge dig ut!
Här kommer våra tips på sköna vägar för dig och din hoj.

1. Göta kanal

Testa kanallivet och cykla på den gamla dragvägen längs Göta kanal. Totalt 87 km bilfri väg där du även kan välja kortare cykelturer (vad sägs om Berg – Borensberg: 20 km?) eller klämma hela sträckan. Titta på slussning, klappa kanalfåren eller ta en picknick på kanalbanken och spana in båtarna.

Hur långt? 87 km.
Räckvidd med NITE: Du tar hela kanalen på en laddning, inklusive Boost i backarna.

2. Gotland

Ingen cykelguide utan Gotland. Gotlandsleden tar dig runt hela ön. Starta längs med ringmuren i Visby, fortsätt upp till Fårö i norr och runda ön via Hoburgen i söder. För maximal nedvarvning och matpåfyllnad under vägen – missa inte att ta ett stopp vid Bruna Dörren i Ljugarn.

Hur långt? 500 km.
Räckvidd med NITE: Cykla på Eco-läge så är du runt ön på fem fulla laddningar.

3. Gamla Fruns väg

Cykelleden mellan Falun och Grycksbo uppkallad efter Gamla Frun på Grycksbo Bruk. Augusta Munktell drev bruket med järnhand och höll också god ordning på vägen. Naturskön cykelled, lagom kuperad och badmöjligheter längs med vägen.

Hur långt? 23 km.
Räckvidd med NITE: Här kan du cykla flera gånger fram och tillbaka på Boost-läge.

4. Mälardalsleden

Sveriges äldsta cykelturistled! Leden tar dig runt Mälarens slättlandskap, det vill säga lättcyklat även utan elassistans.

Hur långt? 440 km.
Räckvidd med NITE: Platt och asfalterad sträcka – denna blåser du igenom utan el-assist!

5. Banvallen mellan Stenkullen och Jonsered

Starta ett stenkast från Meter Bikes i Stenkullen och cykla på banvallen längs gamla Västgötabanan. Följ Lärjeån ner mot naturreservatet Jonsered strömmar och toppa det hela med ett bad i Aspen. För kaffepaus rekommenderas besök hos Meter.

Hur långt? 30 km.
Räckvidd med NITE: Boost-läge hela vägen!

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - SEK