Fem enkla steg får din cykel i toppskick

Gläns på cykelbanan i vår! Meter Bikes är göteborgska cykelmärket som bygger cyklar i numrerade upplagor med sylvass kvalitet. Här är deras bästa tips för hur du får din cykel i toppskick.
1. Däcktryck

Cykelslangar släpper sakta luft och behöver pumpas regelbundet. Kontrollera därför däcktrycket innan du börjar cykla. För lågt tryck kan skada däcken, göra cykeln svårstyrd och trög att cykla på.

2. Tvätt

Din cykel mår alltid bäst av att vara ren. Med en fuktig trasa torkar du enkelt av den. Diskmedel och diskborste går också bra att använda. Håll särskilt efter kedja och växelanordningar. Var bara försiktig så att inte vatten tränger in i nav, vevparti eller andra lager. Om du har en elcykel så var extra varsam med motor och batteri.

3. Vaxning

Cykeln blir extra vårfin om du vaxar ram och gaffel när du tvättat den ren. Var noga så du inte får vax på skivbromsarna. Då kan det låta illa när du bromsar och bromskraften försämras.

4. Smörjning av kedja

Kedjan och andra rörliga delar behöver smörjas regelbundet. Pensla på avfettningsmedel med en rund målarpensel och låt verka några minuter. Skölj av med vatten. Tvätta sedan kedjan med tvättsvamp och diskmedel i varmt vatten. Låt kedjan lufttorka och olja sedan noggrant in den med kedjeolja. Överflödig olja torkar du bort med en trasa.

5. Växeljustering

När du använt din cykel en längre tid är det vanligt att växelvajern blir mindre spänd. Det märks när det inte längre går lika smidigt att gå ner till lägre växlar. En enklare växeljustering kan du göra själv: Spänn vajern genom att skruva juster-skruven moturs där vajerhöljet går in i växelreglaget. Börja med ett halvt varv och testa sedan växlingen igen. Tänk på att justera i små steg så du undviker en överspänd vajer (då blir det istället svårt att lägga in högre växlar). Är du osäker kan du lämna in cykeln till en fackman.


Vårens undvik!
Använd aldrig högtryckstvätt för att spola av din cykel. Det kan skada elektronik, nav och vevlager.

Till sist, ett extra råd på vägen: Din cykel behöver servas regelbundet hos en fackman för att fungera bra. Kör du mycket så behöver den servas oftare. Kanske upp till två gånger per år vid längre och tät pendling.

Lycka till med din cykel och ha det härligt på vägarna i vår!

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - SEK